Schimmel
Deutsch English

Schimmel

Hout, bouwmaterialen en vele andere hygroscopische stoffen absorberen vocht uit de omgevingslucht. Wanneer de relatieve vochtigheid boven 70% komt, kunnen schimmels een groot probleem worden.

Als de luchtvochtigheid niet goed gecontroleerd wordt, kan de vorming van schimmels leiden tot grote en kostbare problemen, met daarbij ook ernstige schade aan gebouwen. Dit zal niet alleen resulteren in dure reparaties, maar het kan ook serieuze gezondheidsrisico’s opleveren.

Wanneer warme lucht (zoals lucht uit een verwarmde ruimte) wordt afgekoeld, bijvoorbeeld tegen een koude muur, kan dit resulteren in condensvorming.

Deze condensvorming zorgt op zijn beurt weer dat de ideale omstandigheden worden geproduceerd voor het vormen van rot en schimmel, met name op koude wanden en gevels.

Voor een effectieve bescherming tegen schimmels en rot is het belangrijk om te weten hoe de temperatuur van het koude oppervlak, de temperatuur van de lucht en de vochtigheid ten opzichte van elkaar liggen.

Munters B.V. adviseert een relatieve luchtvochtigheid te handhaven die niet hoger is dan 70%. Bijvoorbeeld, in een ruimte met een temperatuur van 20⁰C en een koude wand met een oppervlaktetemperatuur van 12⁰C, zal de lucht nabij de wand worden afgekoeld tot 12⁰C. Om 70% relatieve luchtvochtigheid te handhaven bij 12⁰C , moet de relatieve vochtigheid van de lucht 42% bij 20⁰C zijn.

Share

Contact

MUNTERS B.V.

Van den Broekeweg 16
7602 PH Almelo

Telefoon +31 (0)546 865 066
Fax +31 (0)546 860 666
MAIL info@munters.nl

Nieuws

Google Maps