Concept
Deutsch English

HB Munters Group realiseert nieuwe proceskoeling voor grootste pindakaasfabriek in Europa

Intersnack Nederland b.v. maakt deel uit van de internationale Intersnack Group met vestigingen in heel Europa. Aan de havenstraat in Doetinchem is het hoofdkantoor en één van de fabrieken van Intersnack Nederland b.v. gevestigd. Er wordt voornamelijk geproduceerd onder merknamen als Chio, POM-BÄR en Jack Klijn maar ook onder private labels voor retailers. In Doetinchem worden hoofdzakelijk pinda’s en noten verwerkt. Daarnaast wordt er ook pindakaas geproduceerd. In Doetinchem is de grootste pindakaasfabriek van Europa gevestigd.

Op de locatie Doetinchem heeft men 3 pindakaaslijnen in gebruik. De koelinstallatie en bijbehorende pompskid waren sterk verouderd en aan vervanging toe.

De project engineers van HB Munters Group maakten een plan voor het vervangen van de gehele installatie. Vanuit Intersnack Doetinchem was er een wens om meer product te kunnen koelen en om de 3 pindakaaslijnen elk een eigen temperatuurtraject te kunnen geven . Bij de bestaande installatie konden er geen aparte temperaturen ingesteld worden. Verder diende bij een calamiteit met één van de pompen snel en eenvoudig een reserve pomp ingezet te worden. De nieuwe koelinstallatie werd daarom voorzien van een geheel nieuw ontworpen pompskid met de benodigde appendages en 3-weg regelkleppen. Als koudedrager is een antivries op basis van mono-propyleen glycol en voorzien van een inhibitor-pakket toegepast. Deze koude drager wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, op deze manier kan per lijn de gewenste temperatuur van -7⁰C tot +5⁰C ingesteld worden.

De centrale koelinstallatie is uitgevoerd met 2 koelsystemen om een hoge bedrijfszekerheid te garanderen. De unit is voorzien van energiezuinige gelijkstroom inverter mono-schroefcompressoren die werken op basis van het koudemiddel R134a, waardoor de installatie extra energiezuinig is. Een bewuste keuze voor een bedrijfszekere en energiezuinige installatie. De koelinstallatie is voorzien van een geïntegreerde pomp welke de antivries door een zgn. shell en tube warmtewisselaar pompt, waarna de antivries in de centraal opgestelde buffertank wordt opgeslagen. De koelinstallatie levert ca. 225kW koelvermogen bij een uittrede temperatuur van -7 ⁰. De buiten opgestelde koelunit is geluidsarm uitgevoerd en voorzien van een winterregeling tot-20⁰C.

   

De pompskid bestaat uit RVS C-profielen en is voorzien van 4 centrifugaalpompen met IE3 elektro motoren. Eén pomp is middels vlinderklepafsluiters zowel voor lijn 1 als lijn 2 inzetbaar als reservepomp. Dit met het oog op continuïteit. De frequentie geregelde pompen halen gekoelde antivries uit de centrale buffertank en voeren dit door het DN100 RVS leidingstelsel naar resp. elk een eigen pindakaaslijn. Bij de pindakaaslijn is een geschraapte warmtewisselaar geïnstalleerd. Zowel de pompskid als bijbehorend RVS leidingwerk zijn door HB Munters Group in eigen beheer ontwikkeld en gerealiseerd.

De monteurs van de HB Munters Group hadden een hele klus aan de montage en het leidingwerk door de productieruimte, waarbij rekening moest worden gehouden met allerlei bestaande voorzieningen, zoals leidingwerk en gevelconstructies. Elke pomp heeft zijn eigen druksensor zodat ook de druk van de geleverde antivries per pindakaaslijn ingesteld kan worden.

De pompskid is in staat om per lijn 60 m³ per uur antivries te leveren met een voordruk van 2,5 - 4 bar, totaal 180 m³/uur.

De temperatuur wordt geregeld door een 3-weg regelklep welke de aanvoertemperatuur naar de lijnen tot op 0,2K nauwkeurig kan regelen. De Installatie is voorzien van de benodigde appendages ter bescherming van vullen/aftappen, overdruk en het opvangen van volumeveranderingen.

De besturing is opgebouwd uit een centraal opgestelde RVS schakelkast voorzien van de benodigde componenten. Om aan de gestelde eisen en wensen te voldoen wordt er gebruik gemaakt van betrouwbare PLC-systemen, sensoren en frequentie regelaars. De frequentie-regelaars communiceren met het PLC systeem via een ethernet protocol. Het geheel is op afstand te bedienen middels Scada en/of een M2M communicatie server. Daarnaast is het mogelijk om via het 12” HMI paneel de diverse setpoints voor druk en/of temperatuur per lijn in te stellen. Ook het monitoren van het proces en de trending is eenvoudig te regelen via het HMI paneel. Zowel de PLC besturing als de schakelkast is door de HB Munters Group in eigen beheer ontworpen en gerealiseerd.

Uiteindelijk werd het gehele project succesvol afgewerkt en is de bedrijfszekere en energetisch verantwoorde installatie in bedrijf genomen. Intersnack maakt tevens gebruik van de service mogelijkheden van de HB Munters Group en is op deze manier verzekerd van een installatie die goed onderhouden wordt.

 

Share

Contact

MUNTERS B.V.

Van den Broekeweg 16
7602 PH Almelo

Telefoon +31 (0)546 865 066
Fax +31 (0)546 860 666
MAIL info@munters.nl

Nieuws

Google Maps